Kelt madárkák

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 csapott teáskanál só
  • 6 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 dl tej
  • A díszítéshez:
  • mazsola
  • A kenéshez:
  • 1 db felvert tojás

ELKÉSZÍTÉS:

Az élesztőt egy pohárba morzsoljuk, megszórjuk egy csipet cukorral, és ráöntünk kb. 1,5 dl langyos tejet. Az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, mélyedést nyomunk a közepébe. A mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a porcukrot, és apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet.
A tésztát kézzel alaposan összegyúrjuk, simára dagasztjuk. Hozzáadagoljuk a megolvasztott vajat, és fényesre gyúrjuk, duplájára kelesztjük.
Megkelt tésztából bejgli vastagságú hengert sodrunk, és kb. ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Minden darabkából bő arasznyi rudakat sodrunk, és boggá kötjük.
A bog egyik végén egy fejecskét alakítunk ki, kis csőrrel, és két oldalt 2 mazsolaszemmel. A bog másik felét ujjunkkal szétnyomkodjuk, és késsel 2-3 oldalról bevágjuk, majd faroktollakká alakítjuk a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a madarakat, és kissé kelni hagyjuk kb. 10 percig, amíg bemelegszik a sütő.
A madarakat felvert tojással megkenjük.


Helen Keller és Anne Sullivan igaz története filmen:

valódi felvétel arról, hogyan tanult meg kommunikálni Helen: