AUGUSZTUS 20.

Államalapításunk ünnepe

10.30 ungarische Messe und Bekränzung und die Eröffnung der Ausstellungen

PajtArt
offenes Atelier von István Szajkó

deutsche und ungarische Wandschoner von Erzsébet Jungvirthné Bús

die Werke des Glaskünstlers Julianna Magasházi 

12:30-14:30 Mittagessen den ganzen


Tag: Wurstel Aue (kleinere und größere Fahrgeschäfte, Schießbudenfigur, Hüpfburg), Kneipe, Stand der Nachbarn 


10.30 magyar nyelvű szentmise és koszorúzás és kiállítások megnyitója

PajtArt

Szajkó István nyitott műterme látogatható /Bem J. u. 53./A közösségiszíntérben /volt tantermek, Bem József u. 75. /
két kiállítást tekinthetünk meg. Mindkettő kötődik Lókút múltjához és jelenéhez is:


Jungvirthné Bús Erzsébet szenvedélyes falvédő gyűjtő. 3000 darabot is meghaladó gyűjteményében megtalálhatók magyar és német nyelvű hímzések az élet minden területét érintő témákban /háztartás, szerelem, házasság, vallás.../ Régen minden háziasszony hímzett ilyen falvédőket, és ma már hihetetlenül hangzik, hogy aprólékosan kivitelezett kézimunkájukkal valóban a falat védték a tűzhelyeknél a felfröccsenő zsírtól. Sokan tudnánk akár fejből is idézni egy-egy szöveget amit szüleink, nagyszüleink konyhájában láttunk. A kiállítás érdekessége, hogy Erzsébet, ha közvetve is, de szintén kötődik Lókúthoz. Kalamász András bácsiék ( Kökény Gergőék laknak ma a házban) Joli lányának nászasszonya.
Magasházi Julianna különböző technikával készült üveg ékszereit állítja ki. Az üveg készítése, megmunkálása kötődik a falu múltjához, hiszen az első német családok az óbányai huta révén érkeztek a településre. Julianna pedig édesanyja, Magasháziné Eta révén szorosan kapcsolódik a mai falu közösségéhez. 
Egésznap:

vurstli liget (kicsi és nagy körhinta, céllövölde, ugrálóvár) sramli korcsma, szomszédok standja...

13:00-14:30 közös ebéd a falu lakói és testvérvárosi vendégeink számára

Mivel valóban mindenkit várunk szeretettel, és nem csak egy-két kondér ételt készítenénk, hogy amíg jut, addig lehet enni, tudnunk kell, hányan fogadják el a meghívást (értelemszerűen nem mindegy, hogy 480 főre, vagy csak 150- re számíthatunk). Ezért kérjük, hogy ebédjegy igényét mindenki jelezze! (Természetesen, ha aznap valakinél vendégeskedik családtagja, barátja őt is beszámítva adja le az igényt)