Anyák napja

2020.05.02

Anyák napja.
Önkéntelenül is dúdolgatom reggel óta magamban a dalt: "Orgona ága, barackfa virága..." Szerettem ezeket a rajzkészítős, virágátadós, versmondós, éneklős ünnepeket gyerekkoromban. Az emberbe beleivódik hogy, ha május első vasárnapja, akkor köszönteni készül.
Van, aki személyesen adhatja át, más a temetőbe helyezi el.

Anyák napja.
Mother, grandmother, great-grandmother,  great-great-grandmother, great-great-great-grandmother,... - mondja az angol, minden egyes generációnál hozzátéve ugyanazt a jelzőt.
Ehhez képest a magyarban külön szavunk van 6 generációra visszamenőleg: Anya, nagyanya, dédanya, ükanya, szépanya, ősanya... Vajon miért alakult így? Miért volt fontos számunkra, hogy külön néven emlegessük majd 100 évre visszamenőleg eleinket? Talán pont ezért. Mert emlegettük, meséltünk róluk, felidéztük emléküket.
A minap beszélgettünk Surányi Ildivel, és a nagymamája is eszünkbe jutott. Az első gondolata a nagymama virágai és a nála töltött nyarak voltak. Egy pillanatra felidéződött, ott volt köztünk. Mert a mindenkori anyákat, nagymamákat nem egy fénykép idézi meg, hanem sokszor egy bableves íze, virág illata, egy különös ízzel ejtett szó...

Anyák napja.
A köldökzsinórt elvághatják, valami különös, erős kötelék mindig marad.
Nem, nem csak a megszokás késztet minket arra, hogy készüljünk az ünnepre. Inkább valamiféle vágy, hogy ismét gyermekek lehessünk. Vissza szeretnénk hozni a 20-30-50 vagy még sokkal több évvel ezelőtti életünket.

Anyák napja.
Egy csokor, egy gyertya, egy mosoly, egy gondolat. A gyerekkor emléke.
De mindezeknél sokkal fontosabb, hogy továbbadjuk velük kapcsolatos emlékeinket gyermekeinknek. Hogy meséljünk anyánkról, nagyanyánkról, ... A virágoskertről, a bableves ízéről, esti mesékről...

Anyák napja.
Éljenek a kismamák, mamák, nagymamák, dédmamák...!


S. Hegyi Ilona
polgármester