Bakonyi Svábok Kerekasztala

2021.07.30

Hogy mi is az a Bakonyi Svábok Kerekasztala?
A Veszprém Balaton 2023 egyik tájékoztatóján merült fel a gondolat, hogy mennyi civil csoport tesz egy-egy településen a hagyományok feltárásáért és őrzéséért, mennyi lelkes ember szervez programokat, szerkeszt kiadványokat, próbál indítani, vagy épp életben tartani, erősíteni klubokat, egyesületeket.
És ezután rögtön jött a következő gondolat, mi lenne ha erősítenénk egymást azzal, hogy időnként körbeülnénk egy asztalt, beszélnénk jól sikerült kezdeményezésekről, megosztanánk gondolatainkat arról, mit jelent ma a sváb- magyar identitás számunkra. Inspirálnánk egymást, közös terveket szőnénk.
A harmadik gondolat pedig az volt, hogy ne csak fellépésekre, bemutatókra járjunk egymáshoz, hanem keressünk közös találkozási pontokra épülő eseményeket. Ezen túl pedig hozzunk létre olyan közös felületet, ahol bármelyik faluból mindenki láthatja, hol történik valami őt érdeklő, hagyományainkra épülő program.

Hát röviden ez a Bakonyi Svábok Kerekasztala. Nem hivatalos, nem önkormányzati szerveződés, hanem civil összefogás. Herendről, Márkóról, Hárskútról, Zircről fogadták el először a lókúti meghívást.
Július 30- án pedig egy ősztől induló közösségi tanulás "beharangozójaként" családtörténet- kutató oktatás volt Hárskúton, ahová elszármazott hárskútiak is eljöttek Herendről, Bándról, Márkóról, Lovasról. Hogy mi minden jöhet még, azt együtt fogjuk kitalálni.