Egészségünk védelmében

2020.04.07

Közös érdekünk, hogy lehetőleg mindent megtegyünk azért, hogy jól vészeljük át ezt a nehéz időszakot. A mellékelt maszkokat önkéntesek varrták, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik.

Használata:
A maszkot csak kívülről érintsük, minden nap mossuk át szappanos, vagy sima mosószeres vízben, majd forró vasalóval mindkét oldalán alaposan vasaljuk át!
Akinek szükséges közösségi térbe ( munkahely, bolt, patika) mennie, minden alkalommal használja!

Már többen igénybe veszik a falugondnoki szolgálat által megvalósított vásárlást, gyógyszer kiváltást. Továbbra is hirdetnénk ezt a lehetőséget. BÁRKI kérheti, aki koránál, egészségi állapotánál fogva, kisgyermekei védelmében, illetve külföldi tartózkodás után önkéntes karantént tart.
ÉLJENEK EZZEL A LEHETŐSÉGGEL!
vásárláshoz lista leadás hétfőn és szerdán - kiszállítás kedden és csütörtökön.
Igény leadható: emailben, közvetlen a falugondnoknál, telefonon.

NYOMATÉKOSAN kérem a következőket:

 • A bezártság érzése amúgy is nagyon megterhelő mindenki számára, ne fokozzuk ezt még azzal, hogy a minimális együttélési szabályokat sem tartjuk be. NE ZAJONGUNK, NE HALLGASSUNK hangosan udvaron, nyitott ablak mellett rádiót, zenét!
 • Aki külföldön tartózkodott minden esetben MARADJON OTTHONÁBAN 14 NAPIG!
 • Csak az menjen közösségbe, akinek feltétlen muszáj!

Szeretném, ha a járvány végén mindannyian épségben, egészségben tudnánk újra örülni egymás társaságának. Ehhez szeretnénk hozzájárulni a maszkokkal, segítségünkkel.
Bármire van szükségük, jelezzék!

Elérhetőségeink:
Iroda telefon: 588-130

Email: lokut.rossbrunn@gmail.com
facebook: @onkormanyzat.lokut
falugondnok: 20 4666811
polgármester: 20 4903226

Friss hírek: @onkormanyzat.lokut


És végül, ne legyen rá szükség, de jobb ha van kéznél ilyen információ is:

Semmelweis Orvostudományi Egyetem a koronavírusos betegek otthoni ápolását segítő útmutatója

A koronavírussal fertőzöttek száma rohamosan nő ezekben a hetekben. A statisztikák szerint az esetek mintegy 80 százaléka viszonylag enyhe, nem igényel kórházi kezelést. Várható tehát, hogy egyre több beteget fognak otthonában ápolni hozzátartozói.

Ez az útmutató röviden összefoglalja a koronavírusos beteg otthoni ápolásával kapcsolatos teendőket.

Ápolási teendők

Folyamatos kapcsolattartás az orvosi szolgálattal
A koronavírussal fertőzött beteg otthoni felügyelete, ápolása 24 órás legyen. Legyünk telefonon kapcsolatban a beteg háziorvosával. Legyen kéznél a mentők elérhetősége (112), hogy ha a beteg állapota hirtelen romlik, időben kórházba szállítható legyen. A segítség kérésekor mindig jelezni kell, hogy a betegnek koronavírus fertőzése van és eddig otthonában volt elkülönítve.

A koronavírussal fertőzött beteg elkülönítése
A koronavírus fertőzött (de még a fertőzésre gyanús személy is) szigorúan maradjon otthon! Természetesen látogatót sem fogadhat.
A beteget el kell különíteni a lakáson belül, kizárólag csak az őt ápoló családtaggal (családtagokkal) érintkezhet. Legyen külön szobája, annak ajtaja legyen csukva, a szoba legyen jól szellőztethető (a hideg, párás levegő csökkenti a légszomj érzését). Amikor a beteg kilép a szobából, viseljen szájmaszkot. Ha a külön fürdőszoba és WC nem megoldható, állítsanak fel sorrendet, hogy a családban ki mikor használja a közös helyiségeket. A beteg legyen az utolsó, utána alapos fertőtlenítés szükséges. A beteg a saját szobájában egyen.

A beteg használati tárgyainak elkülönítése
A betegnek legyen saját tányérja, evőeszközei, törülközője, kéztörlője, ágyneműje. Használat után minden tányért, poharat, bögrét, evőeszközt alaposan el kell mosogatni. Ha rendelkezésre áll, mosogatógép használata javasolt ezek mosogatására és szárítására. Ha nincs, meleg vizes és mosogatószeres kézi mosás (kesztyűben!) és alapos törlés, egy külön, mások által nem használt konyharuhával. A konyharuhát is a beteg szobájában kell tartani.
Minden szennyes ruhaneműt, ágyneműt, törölközőket, konyharuhákat legalább 60°C-on, más szennyesétől elkülönítetten kell kimosni, normál mosószerrel. A szárítás a ruhanemű által elbírható legmagasabb hőfokon történjen.

Az ápoló személyzet védelme
Saját védelmének érdekében az ápoló hozzátartozó használjon maszkot, hordjon kesztyűt, mosson rendszeresen kezet és fordítson gondot a beteg által érintett tárgyak, felületek (pl. kilincs, kapcsológombok) fertőtlenítésére. Szappanos vizes lemosás, alkoholos fertőtlenítő is használható, a felület anyagának, jellegének megfelelően. Az egyéni védőfelszerelés eltávolítása során elsőként a kesztyűket vegyük le és dobjuk ki. Ezt követően azonnal mossuk meg kezünket szappannal és vízzel vagy használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt. Szappanos kézmosás esetén a beszappanozott kezet legalább 20 másodpercen keresztül dörzsölje át, majd öblítse le a szappanos habot vízzel, és törölje szárazra a kezeit. Kerülje a szemeinek, orrának, szájának érintését, ha előtte nem mosott kezet. Ezt követően távolítsuk el az arcmaszkot, majd ismételten azonnal mossuk meg kezünket szappannal és vízzel vagy használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt. A tisztítható szájmaszkot rendszeresen cseréljük, mossuk, magas hőfokon szárítsuk, vasaljuk.
Minden olyan hulladékot vagy szemetet, beleértve a használt papírzsebkendőt, eldogható orr-szájmaszkot, amellyel a beteg érintkezett, műanyag szemetes zsákba kell dobni és a zsákot lezárni, amikor megtelt. A műanyag szemetes zsákot egy második szemetes zsákba kell ezután tenni, amit szintén le kell zárni. Ezt a szemetes zsákot lehet a szokásos módon kidobni. Utána azonnal mossunk kezet (szappannal vagy alkoholos fertőtlenítővel). A szappanos vizes oldat hatékonyabb a vírus ellen, mint az alkohol alapú, ezért inkább ezt használjuk, különösen akkor, ha a kezünk szemmel láthatóan szennyezett.

A beteg egészségi állapotának követése
A betegség leggyakoribb tünetei a következők: magas láz, rossz közérzet, száraz köhögés, fejfájás, szapora szívdobogás. A magas láz önmagában is rossz közérzetet okoz. Gondoskodjunk megfelelő lázcsillapítókról. Naponta 2-szer mérjünk lázat és jegyezzük fel az értékeket, a lázmenet alakulása segít megítélni a beteg állapotát és annak változását.
A beteg maradjon ágyban, igyon sok folyadékot. Étrendje könnyű és kiegyensúlyozott legyen.
A beteget ápoló családtagoknak és a betegnek magának is meg kell tanulniuk a veszélyhelyzetet jelző tünetek felismerését. Tudni kell, hogy mindenki kerülhet intenzív osztályos ellátást, gépi lélegeztetést szükségessé tévő állapotba - életkortól és társbetegség fennállásától függetlenül! Az alábbi tünetek időbeli felismerésén a beteg élete múlik:

 • A légszomj és annak fokozódása. Számoljuk meg, hányszor vesz levegőt a beteg egy perc alatt! Az egészséges felnőtt légzésszáma 12-20/perc. 20/perc felett mérjünk lázat! A nyugalomban fokozódó légszomj, a felületes, kapkodó légvétel fenyegető légzési elégtelenségre utal!
 • A pulzusszám alakulása. Számoljuk meg a beteg pulzusszámát. Felnőttekben a normál tartomány 60-90/perc között van. A lázcsillapítás csökkenti a szapora szívverés és a légszomj érzését. A tartósan 90/perc feletti pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal.

Tudni kell, hogy a gyermekek légzés- és pulzusszáma magasabb, így pl. az 1-5 év közötti egészséges gyermek átlagos légzésszáma 25/perc, pulzusszáma 100/perc. Kétség esetén kérjünk segítséget telefonon a gyermekorvostól!

 • Mérjük meg és naplózzuk továbbá a beteg által naponta elfogyasztott folyadékmennyiséget és a vizelet mennyiségét Ha a betegnek 24 órán keresztül nincs vizelete, fenyegető veseelégtelenség gyanúja merül fel, sürgős orvosi konzultáció szükséges!
 • Sürgősen beszéljen orvossal, ha az alábbiakat észleli: hideg, nyirkos, márványozott bőr, újonnan jelentkező zavartság, felülési nehézség, lila ajkak és arc, vérköpés, a nyak merevedésével kísért, nyomásra el nem halványuló bőrpír!

Figyelni kell tehát a következő paramétereket:

 • testhőmérséklet
 • légzésszám
 • pulzus
 • a vizelet napi mennyisége
 • a beteg által bevett gyógyszerek

A naponta többszöri állapotfelmérés segít megítélni a beteg állapotának változását. Különösen a második hét lehet veszélyes. Romló értékek esetén ne késlekedjük orvosi segítséget kérni!


Szeretném megköszönni a gondos munkát falugondnokunknak, a munkatársaknak és az önkénteseknek /Bachstetterné Kati, Bálint Vera, Fuchs Tibor, Lippné Vörösházi Betti, Mészáros László, Mészáros Erika, Anne Ringelstein, Scmidla Ferencné, Schmidla Marika, Schmidla Edit, Smidla Ferencné/


Vigyázzanak magukra, jó egészséget!

Sümeginé Hegyi Ilona Adelheid
polgármester